Tjonge, wel bijna 30.000 zeemijlen, oftewel 55.000 km!

Vertrek uit de Spaanse Ria’s (met dank aan de Marea)

Het was een fantastisch avontuur, en ik voel me een geluksvogel dat ik deze reis met m’n lief heb mogen maken. Wat hebben we veel gezien, gedaan, leuke mensen ontmoet en onvergetelijke geluksmomenten meegemaakt. In Nederland zijn natuurlijk ook alle vrienden en familie die we achtergelaten hebben, en waar we weer heel erg naar uitkijken.

De richting is goed!

Maar natuurlijk waren daar ook gevaren: huizenhoge golven, lange oversteken, wilde boatboys, sterke stromingen en harde wind. Maar al met al zijn we een enorme ervaring rijker.

Het laatste stuk van de reis hebben we met zevenmijlslaarzen gemaakt; vanuit Ria de Viveiro steken we de Golf van Biskaje over. Na wekenlang noorden wind is daar opeens een weerwindow van twee dagen met zuidwesten wind. Gaan dus maar. Met gemengde gevoelens laten we Spanje achter: wat een heerlijk land om te zijn, maar ‘thuis’ lonkt ook. Wat is ‘thuis’ voor ons eigenlijk? De Enjoyster, ons heerlijk verblijf de afgelopen vier jaar, wij samen, maar ook Zeeland!

Fish&chips, ‘Haute cuisine’ in Guernsey…

Na een rustige oversteek over de Golf van Biskaje, ronden we het westelijke puntje van Bretagne. Omdat de wind nog goed staat, besluiten we om in één ruk door naar Guernsey, een van de Kanaaleilanden, te gaan. Oei, dat was iets te overmoedig! Hoog aan de wind zeilend met behoorlijke zeeën was dat echt geen plezier reisje! Een beetje groen en geel meren we af in St. Peter Port. Dat is weer even heerlijk Engels. En of het toeval is of niet, de Oosterschelde, een grote driemaster, ligt naast ons! Ze kwamen rechtstreeks uit Halifax, Canada gezeild. Na twee dagen bijkomen zetten we koers naar Dieppe. Barend komt even langs uit Parijs, en we zijn blij hem te zien. Trots op m’n zoon die lekker in z’n vel zit in Parijs, en moeilijke onderzoeken doet waar ik niet veel van begrijp.

St.Vaast la Hougue, Festival les Traversees Tatihou

Toevallig blijft de wind nog een dag goed staan, dus vanuit Dieppe even doorzetten en we zijn in Breskens. Toeval bestaat niet, het is Breskens Zeil Weekend! Allerlei snelle wedstrijdzeilers stuiven voorbij om te strijden op de Westerschelde. Het is een gezellige haven in een heerlijk zomerse atmosfeer. Op de fiets bezichtigen we de nieuwe haven van Cadzand Bad. Wow, wat een mooi project, en hier verrijst ook nog een serieus Badhotel aan de haven.

Versiering als visvlaggetjes

Bij kerend tij steken we de Westerschelde over naar Vlissingen en worden geschut door Wout de Meester in de eerste sluis die we tegenkomen sinds lange tijd.

En nu door naar Middelburg. Daar liggen we dan, naast de Spijkerbrug. En nu? De tijd zal het leren!

Dit zullen we missen: prachtige zonsopgang tijdens de wacht

Een overzicht van waar we allemaal geweest zijn de afgelopen 4 jaar. Ik pak het logboek van Piet erbij, dat bijna volgeschreven is:

Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen, België, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Griekenland, Kaap Verden, Suriname, Tobago, Grenada, Barbados, St. Vincent & the Grenadines, St. Lucia, Martinique, Dominica, Guadeloupe, Antigua, St. Barth, St. Maarten, British Virgin Islands, US Virgin Islands, Azoren (P).

Dat is aardig wat, en we hebben enorm veel verhalen over alle avonturen en 10.000 foto’s, dus kunnen we ons, als het nodig is, weer even naar daar verplaatsen.

Daar liggen we weer; afgemeerd bij de Spijkerbrug in Middelburg!

3 reacties op “Gevaren

 1. Bedankt dat ik de afgelopen periode heb mogen mee genieten van jullie reis het was prachtig om het mee re beleven. Geniet nu van jullie familie en vrienden.
  Welkom thuis hoop je binnenkort weer eens te zien .

 2. Ja wij hebben ook mogen genieten van jullie zeiltochten , maar ook weer fijn om jullie weer eens te zien, liggen jullie met de boot weer in Goese Sas? Het zou leuk zijn om jullie weer ns te ontmoeten. Vr Gr. Jan en Maja. Tot Ziens.

 3. Bedankt voor de berichten die ik steeds leuk vond te lezen.
  Vaak waren wij in jullie buurt met onze boot of kruisden onze wegen en hebben wij jullie nooit ontmoet.
  Maar altijd de reis mooi beschreven door Miryam gelezen.
  Het ga jullie goed!
  Mieke
  mv Southern Cross!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *