Tonijn/zwaardvisboot in de straat van Messina. De Harpenist ligt voor op de ladder en vier man staat op de uitkijk bovenin het kraaiennest

Tonijn/zwaardvisboot in de Straat van Messina. De harpoenist ligt voor op de ladder en vier man staan op de uitkijk bovenin het kraaiennest

Vlak boven Sicilië liggen 7 kleine eilanden; de Eolische Eilanden. Bij ons vrij onbekend, maar razend populair bij de Italianen. En niet voor niets, wat een verrassing! Het eerste eiland wat we aandoen is Isola Vulcano. We ankeren voor het plaatsje Porto di Levante. We zwemmen naar de kant, en komen dan al het eerste vulkanische verschijnsel tegen: het zeewater bubbelt af en toe, en is lekker warm!

De dampende zwavellucht kristalliseert uit in heel fijne naaldjes

De dampende zwavellucht kristalliseert uit in heel fijne naaldjes

Na het strandje overgestoken te zijn, belanden we in een grote bubbelende poel helemaal vol mensen die ronddobberen en zich met de zwavelhoudende modder hebben ingesmeerd.

Bovenop Gran Cratere

Bovenop Gran Cratere

De volgende dag beklimmen we de Gran Cratere. Dit is één van de twee nog werkende vulkanen op de Aeolische eilanden. De andere vulkaan is de Stromboli, die steeds rokend in de verte te zien is. Een zwarte laag in de atmosfeer drijft richting vaste land van Italië.

Iedereen dekt z'n mond af om niet teveel zwaveldampen in te ademen

Iedereen dekt z’n mond af om niet teveel zwaveldampen in te ademen

Over de Eolische Eilanden zijn veel mooie verhalen te lezen; o.a. Odysseus belandde hier tijdens zijn omzwervingen, bij Aeolus, de god van de wind. Die woonde hier met zijn vrouw en twaalf kinderen, twee aan twee op deze 7 eilanden. Odysseus kreeg een zak met alle winden mee, en kon, na het loslaten van de westenwind weer terugzeilen naar Ithaka, zijn eigen koninkrijk. Na een aantal dagen kon Odysseus al mensen op de rede van Ithaka zien. De bemanning zat ondertussen te morren, was nieuwsgierig naar Odysseus’ schatten, en openden de zak. Wat bleek? Zaten hier alle andere winden in, die vervolgens in alle hevigheid losbraken! Het duurde nog 7 jaren vol avonturen voordat ze weer bij Ithaka belandden!

Of: de Eolus Driehoek, die bijna net zo gevaarlijk is als de Bermuda Driehoek! Hier komt een ongewone hoeveelheid slecht weer voor, zodat er schepen vergaan die niet meer te traceren zijn..! Toch die Aeolus waarschijnlijk! Of de mistral die hier nogal eens heerst. Dat is heel harde wind met soms wel 50-55 knopen wind uit het Noord-westen. Bijna dezelfde richting als de wind uit de zak van Aeolus, die Odysseus naar huis zou blazen. Toeval bestaat niet!

Heerlijk rustig weer bij Lipari

Heerlijk rustig weer bij Lipari

Na Isola Vulcano steken we over naar Isola Lipari, het grootste eiland. De ferries vliegen af en aan, om massa’s toeristen af te zetten en op te halen. Het is een levendig vestingstadje met een mooi centrum boven op de rots, veel muzikanten op de terrassen, en heerlijk ijs.

Stromboli op de achtergrond

Bovenop de Gran Cratere, Stromboli op de achtergrond

Een paar dagen later zeilen we met weinig wind tussen de eilanden door richting Sardinië, om de noord-oostkust hiervan te verkennen. De Costa Smeralda is een heel mondain zeilgebied, met Porto Cervo als kroonjuweel. Ontwikkeld in opdracht van de miljardair prins Aga Kahn, zijn kosten noch moeite gespaard.

De Dilbar, 568ft, bizarrrr

De Dilbar, 568ft, bizarrrr

Zo varen we opeens langs een privé jacht van 570ft= ruim 160 meter; bizar! Even keek ik nog naar een nieuw badpak, maar dat ging net iets boven m’n budget… Het zeilgebied is prachtig; met veel eilandjes, helder water, ruige kust en inhammen om te ankeren ideaal.

Ankercheck vanuit het gangboord, kristalhelder water bij Sardinië

Ankercheck vanuit het gangboord, kristalhelder water bij Sardinië

 

6 reacties op “Eolische Eilanden

 1. Mooi verslag en wederom mooie herinneringen. Voor de lezer weer een stukje geschiedenis. Wist niet dat er daar ook een gevaarlijke driehoek zou zijn. Dan weet ik in ieder geval waar die wind vandaan kwam toen wij daar voorbij voeren.

  Het motorjacht dat jullie hebben gezien is dus qua volume de grootste in de wereld……Giga schip. Moet eerlijk toegeven dat ik die dus ook wel erg mooi vind. Niet zo mooi als jullie Oyster natuurlijk:):).

  Goede reis verder en wij lezen graag jullie aankomende verslagen.

  Greetz Ben en Ron

 2. Hoi Peter en Myriam,
  Na alweer 10 dagen in het koudere Nederland, brengt jullie verslag van de Eolische eilanden, de dagen bij jullie aan boord bij de Griekse eilanden weer tot leven. Wat een fantastische week hebben jullie ons gegeven., Werkend aan het fotoboek besef ik wat een geluk we hebben gehad om te kunnen meevaren en mee te genieten van jullie leven aan boord.
  Liefs Mieke en Anton

  • Hallo Rienk, ja zeker, bij Vulcano hebben we heel mooi gelegen vlak bij het eiland en Liparo ook. We hadden wel mazzel met het weer, geen zuchtje wind, want de ankerplekjes waren erg open.
   Veel plezier, het is echt een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *